Slikanje z akrilnimi barvami


slikarska tehnika-AKRIL

V zgodovini slikarstva se akrilne barve  umeščajo med novejšimi slikarskimi mediji. V Ameriki v petdesetih letih prejšnega stoletja se je zgodila revoljucija v umetnosti, saj so bili iznajdene akrilne barve. V tem obdobju so za tokratna iskanja umetnikov po nekem novem, po novih tehnikah in materialih ter načinu izražanja, akrili zelo odgovarjali. Iznajdba akrilnih barv je popolnoma spremenika način slikanja ne samo zaradi slikanja, ampak zaradi lastnosti, ki jih ponuja ta nezahteven medij. Saj se akrilne barve veliko hitreje sušijo za razliko od oljnih barv. Ponujajo podobnost drugim slikarskim tehnikam, kar jenslikarjam odprlo nov način izražanja.

V današnjem času je akrilna tehnika slikanja postala najpogostejša in mogoče najpriljubnejša zaradi nezahtevnosti in večstrankosti. Akrilne barve se lahko uporabljajo neposredno na  negrundirano površino papirja ali platna. Ena od lastnosti akrilnih barv je uporaba tehnike slikanja podobna vodenim barvam. Če se akrilno barvo zelo razredči z vodo dobimo pastozno plast. Ta tehnika nam omogoča plastenje barvnih nanosov, zlivanje barvnih plasti ustvarja druge odtenke in barve. Akrilne barve nam omogočajo hitri tempo slikanja. Tako zgornja plast barvnega nanosa  zaradi hitrega sušenja, ne poškoduje in ne razstopi spodnji sloj barve.

Druga lastnost akrila je odlična prekrivnost. Manjša je količina vode v barvi, večja je gostota barve in posledično boljša prekrivnost. Pri akrilnih barvah se lahko izognemo, skrijemo sledi čopiča, kar ustvarja videz ploskovitisti. Ta lastnost je primerna za abstraktne tehnike.

Akrilno barvo  lahko uporabljamo neposredno stisneno iz tube in z lopatico ali jo kar s čopičem nanesemo na slikarsko površino. S tem se ustvari debel sloj barve. Z različnimi dodatki dobimo raznovrstne efekte. Naprimer, z dodatkom peska ali drugih primesi se ustvarja zanimiva tekstura. V specializiranih trgovinah so na voljo dodatki ki nam omogočajo podaljšano obdobje sušenja barve, ali sredstva za lesk, za svetleča se teksture, ki ustvarjajo videz oljnih barv,  ali mariranje za učinek mat teksture.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

four × one =

Najdete nas

Naslov
Palmejeva 4
1000 Ljubljana

GSM: 040-352-501

Art točka

V naših tečajih učimo le umetniki z akademsko izobrazbo in večletnimi izkušnjami poučevanja.