Nekaj o perspektivi


nekaj o perspektivi

Vsak risar se sooči z rabo perspektive. Zato da dosežemo učinek perspektive v sliki ali risbi, se moramo spoznati z pravili perspektive. Na nek način z zavajanjem našega očesa dobimo učinek tridimenzionalnosti na dvodimenzionalni površini. Občutek ki nam narekuje, da v naši sliki ali risbi potrebno obliko predmetov prilagodi formatu in položaju je posledica naših izkušenj in opazovanja.

Torej, pri opazovanju motiva, si najprej pomagamo z določanjem očišča ali pozicijo oči. To pomeni, da je tam horizont. Opazovati moramo kako se smeri predmetov, objektov, če smo v naravi, nekih daljic stekajo v eno točko horizonta. Če so predmeti pod našimi očmi,  bodo linije šle navzgor, če so nad nami, nad oči, bodo tekli navzdol.

Tudi z barvo pripomoremo k dosegu perspektive v sliki. Globino prostora dosežemo z uporabo toplih in hladnih barv. Barve močno vplivajo na človekovo dojemanje okolja. Izbira toplih barv ali močnih odtenkov sproža navidezno približivanje nekih elementov v sliki. Obratno pa uporaba hladnih ali bledih barv ustvarja občutek oddaljevanja v prostoru.

Z vajami upodobitve videnega boste bolje spoznate zakonitosti perspektive. Najbolje se je lotiti risanja pravokotnih predmetov kot so knjige, omare in drugih kosov pohištva… Za slikanje z barvo je najbolje izbrati motiv pokrajne. Da se dobro vidi razliko med prvim planom in ozadjem.

Poznamo več vrst perspektive. Linearna perspektiva- z oddaljevanjem od gledalca se stvari manjšajo in izginjajo v eni točki. Ptičja perspektiva- pogled od zgoraj, nad objekti, liki. Žabja perspektiva- pogled od spodaj, praktično od tal. Vertikalna perspektiva- prostor je prikazan tako, da so oddaljeni predmeti tik nad predmeti ki so v resnici bližje. Atmosferska perspektiva- predstavlja zelo resnično upodobitev nekih prostorov s pomočjo barvnih tonov in oddaljevanja oblik in likov od gledalca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

two + 14 =

Najdete nas

Naslov
Palmejeva 4
1000 Ljubljana

GSM: 040-352-501

Art točka

V naših tečajih učimo le umetniki z akademsko izobrazbo in večletnimi izkušnjami poučevanja.